Tänään on torstai 02. joulukuuta 2021
Nimipäivää viettää Anelma ja Unelma

Kirjoittaja Aihe: Jyrkkä ei ampuma-aseille  (Luettu 25921 kertaa)

theevilone

 • Yleisvalvoja
 • Kokenut
 • *****
 • Viestejä: 161
  • Profiili
Vs: Jyrkkä ei ampuma-aseille
« Vastaus #15 : 14.11.07 - klo:20:35 »
Aika jännä yhteensattuma. Toi idea kun oli ihan itseni kehittelemä, enkä ollut saanut siihen vaikutteita mistään.
Siksi sanoinkin, että tainnut Vanhanen käydä täällä. ;)
"Wise men don't need advice. Fools won't take one."

Floora

 • Aktiivinen
 • ****
 • Viestejä: 328
  • Profiili
Vs: Jyrkkä ei ampuma-aseille
« Vastaus #16 : 15.11.07 - klo:14:41 »
Kannatan kyllä ampuma-aseiden halussapidon rajoituksia sekä aseiden myöntämiseen uudistuksia. Itse en huoli ampuma-aseita kotiin vaikka maksettaisi! Edes ilmakivääriä, ei ole kauaakaan siitä kun pikkupojat jossain päin ampui ohikulkijoita ilmakiväärillä niin ja unohtamatta sitä hullua miestä joka ammuskeli parvekkeelta summamutikassa alla kulkevia ihmisiä järvenpäässä, ystäväni äiti kertoi ettei se todellakaan tuntunut mukavalta saada metallia takareiteen ilmakiväärin piipusta. Itsekin löysi yksin asuessani kellarikomeroni ovea vasten nojailemasta ilmakiväärin ja kun poliisille ilmoitimme oli vastaus "omistaja hakee aikanaan omansa pois, jättäkää siihen" siis kerrostalon kellariin jonne on lapsillakin pääsy! :/ Löytyy nimittäin vastuuttomia vanhempia ja heidän vastuuttomia kullannuppuja asenteella: "paskaks vaan mikä ei oo omaa!" ja lopputulos on naapurin kissa täynnä muttereita.

Miten olisi eräänlainen ase-kortti, vähän kuin ajokortti. Sen saamiseksi on suoritettava erilaisia pätevyystestejä kuten persoonallisuustesti, ampuma-aselait testattaisiin tai vastaavaa. Onhan se eri asia kuin auto, silti se tuntuisi olevan helpompi hankkia vaikka auto hankitaan kulkuvälineeksi ja ase usein harrastus tai (eläinten)tappomielessä mitä stäkin jotkut kutsuvat harrastukseksi. Tämä lupa tulisi uusia tietyin väliajoin ja lääkäri voisi puuttua esimerkiksi juopottelevan aseenomistajan luvansaantiin kuten ajokorttiinkin.
Asetta kantaessa tulisi kortti myös aina olla mukana ja voimassa aivan kuten ajokorttikin. Tosin voimassaoloaika voisi olla sellaiset lyhyet pätkät kuten 5 tai 7 vuotta.

Aseet tulisi kotona säilyttää ainoastaan aseiden säilytykseen soveltuviin tallelokeroihin mikä myös vaikeuttaisi niiden varastamista kotimurtautumisen yhteydessä.
Muistan nimittäin ala-aste ikäisenä lapsena käyneeni kaverilla jonka isä oli metsästäjä ja siellä oli aseet ja panokset kaikki lukollisessa vitriinikaapissa säilössä. Sieltä niitä pystyi ihastelemaan lasin läpi ja kun vielä tienvarren puoleisen ikkunan vieressä sijaitsivat, pystyi niitä ikkunastakin ihastelemaan mikäli vain osasi katsoa. Ei kovin turvallista tuo särkyvän lasin takana säilöminen. Jos haluaa esitellä aseitaan, on vain tyydyttävä siihen ettei ne ole käyttökelpoisia vaan tosiaan koristeita ja esiteltävissä muille. Tämä siirtäisi myös kustannusvastuut säilytyksestä aseenomistajalle kuten mielestäni kuuluukin.

Tuosta Sanna Sillanpään tapauksesta sen verran, että olen tavannut yhden näistä selvitytyjistä :) mukava heppu.
Strange but not twisted

Mina

 • Aktiivinen
 • ****
 • Viestejä: 327
  • Profiili
Vs: Jyrkkä ei ampuma-aseille
« Vastaus #17 : 21.11.07 - klo:21:25 »
Flooran jutussa on ideaa..
If only I had a heart it would break - Oh sure

Kirke

 • Tulokas
 • *
 • Viestejä: 7
  • Profiili
Vs: Jyrkkä ei ampuma-aseille
« Vastaus #18 : 06.12.07 - klo:12:35 »
Olen koko pienen ikäni kasvanut perheessä jossa isäni ja isoisäni metsästvät, enkä tidä parempaa ruokaa kuin tuore mm hirven liha. Meillä aseet ovat lukitussa varastossa, jonne minulla ei ollut pienenä pentuna mitään asiaa. Metsästys kiinnostaa, mutta uskallus ei riitä aseeseen tarttumiseen. En ole metsästystä vastaan sillä se on "hyvä tapa" pitää eläin kannat sopivassa koossa.
 
kun ei sitä koskaan tiedä, milloin päässä naksahtaa ja sitten listii koko perheensä ja itsensä tai lähtee samantapaiselle missionille, kuin tuo kouluammuskelija.
Omasta kokemuksesta voin sanoa, että ennen kuin sairastuin ajattelin että minulle ei voi käydä niin, mutta kun sairastuin sain sellaisia kohtauksia jolloin olin ihan sekaisin, en tosin hallunut tehdä silloin kenellekkään mitään, halusin tehdä  vain itselleni.
 
nocturna

 • Tulokas
 • *
 • Viestejä: 13
  • Profiili
Vs: Jyrkkä ei ampuma-aseille
« Vastaus #19 : 10.11.08 - klo:16:52 »
Mielestäni niihin pitäisi laittaa rajoituksia, ja esim laittaa vaikeammaksi saada kovin nuorena itselle ase omistukseen. Esim vanhemmat omistaisivat sen ja olisivat vastuussa sen hallussappidosta. Mutta ei aseita voi kokonaan kieltää, eikä niitä vastaan täysin alkaa huudella. Yhtä tyhmää kuin alkaa kieltää vaikkapa tietynlaisia elokuvia että poistetaampa markkinoilta kaikki elokuvat joissa on aseita. Aina ne syydetään leffojen ja pelien syyksi. Tietääkseni, kun kristittyjen malliesimerkit lähtivät keskiajalla ristiretkille, ne olivat sotimista ja tappamista, ei mitään kristinuskosta saarnaamista. Eli on sitä ennenkin tapettu ja varmaan 80% maailman sodista lähtee uskonnosta. Miettikää nyt että ennen kuin hyvät ihmiset kirjotatte nettiin niin ajatelkaa että mikä olisi seuraus. Joo kieltäkää ampuma-aseet, mites käy hirvi- ja peurakolareiden? Entä pienpedot, joita alkaa vilistä joka puolella? On toki luonnollista, että niitäkin on ja ne syö lintuja yms ja että jokainen laji on joskus saanut elää vapaasti ilman metsästystä ja se on ollut luonnollista. Kuitenkin kun ihmisiä on ~6 mrd maapallolla, niin on aivan luonnollista myös se, että ihminen vaatii mielettömästi tilaa ja metsästys on oikein. Lisäksi metsästys on hyvä harrastus, jossa saa liikuntaa ja raikasta ilmaa tietokoneella istumisen sijaan. Nyky-yhteiskunta alkaa pikku hiljaa olla hämmästyttävän pehmo.

Juplin

 • Ylläpitäjä
 • Aloittelija
 • *****
 • Viestejä: 94
  • Profiili
  • Juplin.net
Vs: Jyrkkä ei ampuma-aseille
« Vastaus #20 : 10.11.08 - klo:18:30 »
Joo kieltäkää ampuma-aseet, mites käy hirvi- ja peurakolareiden? Entä pienpedot, joita alkaa vilistä joka puolella? On toki luonnollista, että niitäkin on ja ne syö lintuja yms ja että jokainen laji on joskus saanut elää vapaasti ilman metsästystä ja se on ollut luonnollista. Kuitenkin kun ihmisiä on ~6 mrd maapallolla, niin on aivan luonnollista myös se, että ihminen vaatii mielettömästi tilaa ja metsästys on oikein. Lisäksi metsästys on hyvä harrastus, jossa saa liikuntaa ja raikasta ilmaa tietokoneella istumisen sijaan. Nyky-yhteiskunta alkaa pikku hiljaa olla hämmästyttävän pehmo.
Jos luet kirjoituksia tarkemmin, huomaat ehkä, että siellä on otettu kantaa näihinkin asioihin. Ei siis suoraa aseiden kieltämistä (se ei tule koskaan toimimaan) vaan rajoittamista tietyille ryhmille, ja rajoitusta kotisäilyttämiseen yms.

Aiheen otsikko on ehkä hieman jyrkkä, kun tarkemmin ajattelen... ;)
Elämä ei ole mustavalkoista, vaikka Juplin.net olisikin.

Floora

 • Aktiivinen
 • ****
 • Viestejä: 328
  • Profiili
Vs: Jyrkkä ei ampuma-aseille
« Vastaus #21 : 11.11.08 - klo:09:31 »
On toki luonnollista, että niitäkin on ja ne syö lintuja yms ja että jokainen laji on joskus saanut elää vapaasti ilman metsästystä ja se on ollut luonnollista. Kuitenkin kun ihmisiä on ~6 mrd maapallolla, niin on aivan luonnollista myös se, että ihminen vaatii mielettömästi tilaa ja metsästys on oikein.

:'(
« Viimeksi muokattu: 11.11.08 - klo:09:37 kirjoittanut Floora »
Strange but not twisted

Haltijanainen

 • Tulokas
 • *
 • Viestejä: 22
  • Profiili
Vs: Jyrkkä ei ampuma-aseille
« Vastaus #22 : 11.11.08 - klo:12:52 »
En nyt lukenut kaikkea sanatarkasti, joten joitakin vasta-argumentteja voi tässä topicissa jo olla olemassa, mutta. Oma mielipiteeni ampuma-aseista on melko myönteinen. Olen harrastanut metsästystä, perheessäni on aina metsästetty ja muutenkin naapurustossa on aina ollut joka pirtissä kivääri, haulikko tai molemmat, pistoolin kaverina asekaapissa kiiltelemässä.

On naurettavaa kuvitella, että tapot vähenisivät, jos ampuma-aseiden hankkiminen vaikeutettaisiin tai peräti kriminalisoitaisiin. Poliisille Suomen kaltaisessa maassa tuollaisen lainsäädännön valvominen olisi täysi mahdottomuus, ainakin nykyisillä resursseilla. Ihmiset ovat murhanhimoisia paskiaisia sille päälle sattuessaan ja toteuttavat polttavan tarpeensa sitten vaikka Gertmäisesti lannoitteista tehdyllä naulapommilla. Ja onhan meillä laissa kielletty monta muutakin asiaa, ovatko ne silti poistuneet yhteiskunnasta? Eivät minusta. Hankkiminen vain menee maan alle. Ja kaikkihan osaa varmaan päätellä, mitä siitä seuraa. Poliiseille pitäisi minusta antaa nykyistä laajemmat valtuudet puuttua aserikkomuksiin, riskiryhmien aseen hallussapitoihin ja lupa-asioihin. Tässä asiassa yksilönvapautta vaalitaan liikaa.

Lähipiiristäni kaksi ihmistä on kuollut ampuma-aseiden käytön yhteydessä. Toinen oli itseaiheutettu tapaus ja toinen vahinkolaukaus, surullisia molemmat. Ja omasta "virheestä" tapahtuneita. En silti kanna kaunaa aseita kohtaan, eivät ne aseet yksinään tapa, vaan niiden kanssa heiluvat ihmiset. En kanna autoillekaan kaunaa, vaikka läheisiäni on kuollut ja loukkaantunut liikenteessä.

Meillä poliisin tulo tontille kestää viikonpäivästä riippuen 10-60min. Oli se hätätilanne sitten millainen tahansa, jos tarvitsen aseellista väliintuloa oman itseni tai perheeni suojelemiseksi, en millään ehdi odottaa virkavaltaa paikalle. Saan nopeammin oman aseen kaapista ja panokset toisesta, kuin poliisit minua suojelemaan. Toivottavasti koskaan tällaista ei tapahdu, mutta toisaalta onhan meille varkaat ennenkin löytäneet. Onneksi emme sattuneet olemaan itse paikalla. Ehkä ensi yönä on toisin.

//muok. Typo
« Viimeksi muokattu: 12.11.08 - klo:11:43 kirjoittanut Haltijanainen »

Mina

 • Aktiivinen
 • ****
 • Viestejä: 327
  • Profiili
Vs: Jyrkkä ei ampuma-aseille
« Vastaus #23 : 11.11.08 - klo:17:50 »
Totta. Olen Haltijanaisen kanssa samaa mieltä, että mahdotonta valvoa aseiden käyttöä yms. näillä resursseilla. Olisi vaan ihan kiva että poliisit pystyisivät puuttumaan tarkemmin näihin joille aseluvat annetaan.
If only I had a heart it would break - Oh sure

Juplin

 • Ylläpitäjä
 • Aloittelija
 • *****
 • Viestejä: 94
  • Profiili
  • Juplin.net
Vs: Jyrkkä ei ampuma-aseille
« Vastaus #24 : 04.01.10 - klo:07:14 »
Ajattelin palauttaa tämän aiheen taas maanpinnalle, kun tuntuu olevan taas ajankohtainen - ikävä kyllä.

Jospa siihen saataisiin uusia näkökulmia?

Hienosäädin hieman tekstiäni, kun alkuperäisen kirjoittamisesta on kuitenkin jo tovi... :)

Itse asiasisältö ei kuitenkaan ole muuttunut.
Elämä ei ole mustavalkoista, vaikka Juplin.net olisikin.

Mustang

 • Erittäin aktiivinen
 • *****
 • Viestejä: 576
  • Profiili
Vs: Jyrkkä ei ampuma-aseille
« Vastaus #25 : 04.01.10 - klo:21:30 »
Itselläni on hyvin ristiriitaiset tunteet koko aseita kohtaan. Ne kiinnostavat ja pelottavat. Kannatan todellakin lakien tiukentamista, mutta itse kiinnittäisin katseeni valvontaan. Jos lakeja tiukennetaan liikaa tai yksityinen omistaminen tai säilyttäminen tehdään liian hankalaksi tai kielletään kokonaan, se tietäisi räjähdysmäistä kasvua laittomien aseiden myynnille. Joka ikinen lukion historianopettajani on hauskuuttanut oppilaita sillä kiusallisella faktalla, että Suomessa oli alkoholikieltolain aikaan eniten viinaa yhtä suomalaista kohti, laitonta tottakai. Uskoisin, että saisimme aikaan samankaltaisia tilastoja ampuma-aseista, jos homma menee liian tiukaksi.

Kuitenkaan nykyinen järjestely ei toimi, niin paljon isoja ampumatapauksia on viime vuosien saatossa sattunut. Tuohon Vanhasen ehdotuksesta kertovaan juttuun vastanäkemykseksi, kun sitä on vastustettu kustannuksen vuoksi. Tiukentunut tupakkalaki, joka on jo esille otettu, antaa aiheeseen hyvän esimerkin. Sääntöjen mukaiset tupakkikopit eivät olleet yksityisille ravintolayrittäjille myöskään halvat, miksi siis varastotilojen hinta olisi se lain tyrmäävä asia? Juplinin ehdotus myös toisi ampumaradoille paljon uusia jäseniä, joiden jäsenmaksuilla varmasti kyettäisiin saamaan kaikki se raha korkojen kera takaisin. Myös aseiden säilytyksestä voisi periä maksun, eihän tässä maassa ilmaiseksi mitään muutenkaan saa.

Jos säilytystiloja vartioitaisiin kunnolla ja tilojen rakenteet olisivat tarpeeksi tukevat, en näe mitään syytä, miksi järjestely ei voisi toimia. Lisäksi tuolla puhuttiin, että menisi yöksi väijyyn metsälle ja joutuisi ennen ja jälkeen kieppaamaan ampumaradan kautta, joka voi sijaita kaukanakin. Jos olen oikein ymmärtänyt, aiempien ehdotusten mukaan aseita olisi sallittu säilyttää metsästysaikoina? Mikä ongelma siinä silloin olisi?

Itse aloin äsken (pistän kuumehoureiden piikkiin) leikittelemään naurettavalla ajatuksella, että aselakeja voitaisiin pitää suunnilleen samana (muutamia tiukennuksia tottakai), mutta jos luoteja/pateja/mitänytikinäovatkaan saisikin vain niiltä ampumaseuroilta ja vain seurojen omat jäsenet? :D
Mustavalkoiseen maailmaan tahdon kuitenkin palata ja huutaa: Vihaan sinua, ihminen.

 

Copyright © 2000 Juplin.net. All Rights Reserved. Design by Juplin.