Tänään on keskiviikko 26. tammikuuta 2022
Nimipäivää viettää Joonatan

Kirjoittaja Aihe: Väkivalta ja siihen suhtautuminen  (Luettu 5503 kertaa)

Juplin

 • Ylläpitäjä
 • Aloittelija
 • *****
 • Viestejä: 94
  • Profiili
  • Juplin.net
Väkivalta ja siihen suhtautuminen
« : 12.10.07 - klo:18:44 »
Sitä usein puhutaan mediassa ja kadun varsilla, että mikä siinä on, kun jotain ihmistä jossain pahoinpidellään tai muuten kiusataan, mutta kukaan ei tee mitään ja porukka vaan seuraa tilannetta vierestä. No sitten kun sitä menee jotakuta tällaiseen tilanteeseen joutunutta auttamaan, saa vain itse turpaansa.

Uuden vuoden vietto 2006-2007 oli oikein hauskaa siihen saakka kunnes baarissa tuli valomerkki ja porukka lähti valumaan omille teilleen. Noh, totta kai siellä yhden valopään on taas pakko pihalla ruveta olemaan niin äijää ja hakkaamaan ja potkimaan erästä hieman varttuneempaa miestä täysin ilman syytä. Siinä kun vierestä joutuu tilannetta seuraamaan rupeaa oikein vituttamaan sellainen ääliömäisyys. Tämä kyseinen kaveri erotettiin useita kertoja monien eri ihmisten toimesta - myös itseni - tämän toisen kimpusta, mutta aina vaan uudestaan se sama idiootti taas kurkuttaa tätä toista, ja kyseisen tyypin kaverit nauravat vieressä estäen kaikkia väliin tulevia.

Kun tilanne on ollut jo rauhallinen tovin aikaa, niin huomaan kun taas se tyyppi mätkii sitä toista maassa makaavaa. Siinä vaiheessa minulla kilahtaa päässä, kävelen ihmisten ohitse ja menen ottamaan tätä idioottia ryysyistä kiinni ja käskien lopettamaan. "Mitä vittua sää tähän puutut", on viimeinen kommentti mitä kerkiän kuulemaan, ennen kuin havahdun maasta polvillani. Joku saamarin sankari on sitten käyttänyt tilaisuutta hyväkseen, päästäkseen vielä kerran tappelemaan ennen nukkumaan menoa, ja kuin rusakko puskasta tulee takaapäin kimppuuni ja läväyttää minua täysillä nyrkillä takaraivoon.

Siinä sitten polvillani ollessani yritän suojata päätäni, kun muutama tyyppi hakkaa minua päähän. Kun ensimmäinen iskusarja päättyy nousen pystyyn. Havaitsen yhden kimppuuni käyneistä henkilöistä, ja siinä vaiheessa jo hieman suuttuneena sekä kostonhimoisena käyn tämän kimppuun, mutta en siinä kauaa kerkiä tolpillani olemaan kun joku uusi tyyppi tulee taas ja lyö minua nyrkillä suoraan otsaan. Taas otan lukua selälläni maassa maaten ja kun nousen taas pystyyn on ympärillä hirveä ryysis, kun omat kaverini ovat tulleet minua puolustamaan ja näiden vastassa olevien valopäiden porukat vääntävät heidän kanssaan. Pikkuhiljaa tilanne rupeaa rauhoittumaan kun baarin järjestyksenvalvojat (myös kavereitani) havahtuvat tilanteeseen, tulevat paikalle ja porukkaa saadaan irti toisistaan.

Lopputulos: Molemmat polvet verillä, housut polvien kohdalta rikki, otsassa mukava kuhmu, vasemmassa ohimossa vittumainen jomotus, oikea kyynärpää myös verillä, oikea lonkka ja vasen jalkapöytä aivan järkyttävän kipeänä, että haittasi kävelyä pitkän aikaa.

Ja miksi tämä kaikki sitten tapahtui? Olisiko taas vain parempi ollut antaa näiden idioottien hakata heikompiaan kaikessa rauhassa ja itse ummistaa silmänsä koko touhulta?

Nämä ääliöt eivät opi koskaan, ei edes se saanut meininkiä muuttumaan, kun edeltävänä kesänä samaisessa ravitsemusliikkeessä alkanut kännisten idioottien tappelu johti nuoren hädin tuskin täysi-ikäisen pojan kuolemaan... Tämä kaikki siis tapahtui sellaisessa pikkukylässä kuin Virrat!

Mitä mieltä olette itse tällaisista tilanteista, ja miten niissä mielestänne tulisi toimia?
« Viimeksi muokattu: 12.10.07 - klo:18:51 kirjoittanut Juplin »
Elämä ei ole mustavalkoista, vaikka Juplin.net olisikin.

Nuubialainen Prinsessa

 • Yleisvalvoja
 • Erittäin aktiivinen
 • *****
 • Viestejä: 1184
  • Profiili
Vs: Väkivalta ja siihen suhtautuminen
« Vastaus #1 : 13.10.07 - klo:03:05 »


Tuo on muuten tosi hieno aihe, josta pitäisi keskustella paljon enemmän.

Mie oon tässä jo monta vuotta miettinyt tuota. Mikä johtaa tuollaiseen älyttömään ja idioottimaiseen käytökseen? Mikä oikeuttaa väkivallan?  Miksi ihmiset eivät ravintolaillan päätteeksi tai jopa sen aikana, osaa käyttäytyä järkevästi? Viinalla on usein ikävä vaikutus kyllä kyllä, mutta riittääkö se syyksi? Minusta ei. Se on tekosyy sille, että voi käyttäytyä ääliömäisesti.

Itsekin olen nähnyt todella monta typerää taistelua, juuri tuolla tavalla ravintolassa tai sen ulkopuolella. Yhden kerran menin minäkin väliin ja sain itsekin siinä sitten osani. Menin sanomaan suorat sanat sille raivohullulle, joka kävi yhden hyvin humalaisen miehen kimppuun, mutta hän tarttuikin minua tukasta ja vetäisi sitten maahan. Se siitä pelastusyrityksestä. *nolo* Onneksi siinä oli muitakin, jotka saivat sitten tilanteen rauhoittumaan. Kyllä se kuitenkin ärsytti kun se rähinöitsiä ei kestänyt kuulla edes totuutta omasta käytöksestään, joten päätti sitten käydä heikomman osapuolen päälle. Hieno juttu, sellaista on tosimiehen touhu (huomatkaa ironia).

Tuollaisissa tilanteissa saattaa tapahtumat helposti karata käsistä ja koitua jonkun paikalla olevan kohtaloksikin. Siihen ei tarvita kuin yksi teräase tai vaikka terävät saappaankärjet. Miksi suomalainen jurripää ei jättäisi riitaisia ajatuksiaan sinne pullonpohjalle ja muuttaisi käytöstään hieman sivistyneemmäksi. Jos jokin ärsyttää, onko siitä pakko ärsyyntyä niin kovasti, että järki häviää päästä? Miksi asioita ei voi selvittää puhumalla?

Tuo on yksi suurimmista syistä, miksi en pidä kapakkareissuista enää. Kuka jaksaa katsoa sellaista typerää aivottomien touhua.. en minä ainakaan..

No, joo..mie jätän tään paasauksen nyt muille..eiköhän miun mielipide tullut selväksi :)
Lapsissa asuu rakkaus.

"Suuret ajatukset seuraavat pienien perässä.
Ne uskaltautuvat esiin piiloistaan vain harvoin, ja tarvitsevat tuekseen suuren joukon pieniä ystäviään."

"Itselleen nauraminen on terapeauttista"

Floora

 • Aktiivinen
 • ****
 • Viestejä: 328
  • Profiili
Vs: Väkivalta ja siihen suhtautuminen
« Vastaus #2 : 15.10.07 - klo:09:34 »
Ja miksi tämä kaikki sitten tapahtui? Olisiko taas vain parempi ollut antaa näiden idioottien hakata heikompiaan kaikessa rauhassa ja itse ummistaa silmänsä koko touhulta?

Nämä ääliöt eivät opi koskaan, ei edes se saanut meininkiä muuttumaan, kun edeltävänä kesänä samaisessa ravitsemusliikkeessä alkanut kännisten idioottien tappelu johti nuoren hädin tuskin täysi-ikäisen pojan kuolemaan... Tämä kaikki siis tapahtui sellaisessa pikkukylässä kuin Virrat!

Mitä mieltä olette itse tällaisista tilanteista, ja miten niissä mielestänne tulisi toimia?

Siinähän se on kun ei muiden asioihin saisi mennä sotkeutumaan vaan katsoa vierestä kun pitkään jatkuneen perheväkivallan seurauksena ystävä lopulta kohtaa sen viimeisen iskunsa tai kuinka ulkopuolinen hakataan henkihieveriin, katsot vain omaa kohtaloasi jos uskallat puuttua.

Hmm.. sukuni on Virroilta kotoisin mutta itse olen myös teini-ikäni viettänyt pienessä kylässä (en tosin Virroilla) ja voin sanoa että se on yhtä sairasta se touhu sielläkin.. edelleen. Epävarmat pojat oppivat jo nuorina ketkä ovat kovia ja ketkä ei (heidän maailmassaan nämä arvot pätevät) ja niin he katsovat ylöspäin niitä miehiä jotka pätevät kovistelun ja väkivallan kautta jonka he taas itse nuorina epävarmoina poikina oppivat. He eivät ehkä käyttäydy väkivaltaisesti kaiken aikaa, ainakaan kaikki mutta auta armias kun paikalle kutsutaan kuningas alkoholi jolla on muutamia ihan vain pikkuriikisen käyttäytymisessä näkyviä vaikutuksia, kuten arviointikyvyn heikkeneminen, reaktiokyvyn heikkeneminen, itsetunnon kohoaminen ja estojen heikkeneminen, aistien heikkeneminen (myös tunto- ja kipuaistin), itsekriitikin katoaminen lähes kokonaan ja ymmärtääkseni adrenaliinin tuotannossakin tapahtuvia muutoksia. Näiden vaikutusten alaisena seuraukset ovat välillä rajujakin, fiksut tyypit muuttuvat uhoaviksi täys-ääliöiksi ja uhoavat muka-kovat jätkät rupevat väkivaltaisiksi, nyt kun uskaltavat alkoholin poistettua estot. Tämä siis koskee myös naisia, kasvavassa mittasuhteessa mutta on edelleen yleisempää miesten kesken.

Tämä siis on suurimmaksi osaksi oma näkemykseni asiasta eikä ihan täyttä faktaa, tosin tarkistin nuo alkoholin vaikutukset faktoiksi ennen kuin lisäsin ne.

Väkivaltaa ei saa loppumaan ennen asenteiden muutosta. Sitä ihannoidaan ja pidetään kovana ja eräänlaisena miehisyyden merkkinä tai naisten kohdalla jotenkin "ruokaketjussa kapuamisena" tai jotain. Yleensä nämä arvot vallitsevat porukassa johon usein liittyvät epävarmat nuoret. Epävarmuus saattaa juontua kotoa ja yksi syy väkivaltaisuuteen ajautumiseen on epävarmuuden peittäminen. Esimerkiksi tämän kotikyläni yhden rähinäporukan pääjehu oli porukassa aina niin kovaa poikaa ja häntä ihannoivat tyypit jotka "yksilönä" saatoivat olla mahtavia ja fiksuja tyyppejä, muuttuivat hänen seurassaan joukoksi apinoivia ääliöitä mutta jos jutteli tämän pääjehun kanssa kahden kesken, huomasi aika pian epävarmuuden esimerkiksi mielipiteissä ja syvemmältä kaivaessa jopa ihan mukavan tyypin joka kuitenkin vaikutti yrittävän peitellä sitä.

Jos asenne väkivaltaa kohtaan on vähänkään myönteinen, on viina yleensä se viimeinen tekijä, laukaisija mutta se ei ole syy eikä oikeastaan seurauskaan vaan yllyttäjä joten sitä ei pitäisi syttää yksinomaan vaan tärkeintä olisi porautua siihen asenteeseen. Mikä saa ihmiset kuvittelemaan että väkivalta olisi jotenkin hyväksyttävää, jopa suotavaa? Lähteekö eriarvoistaminen kotoa vai opitaanko se vasta kavereiden kautta? Eriarvoistamisestahan on kyse kun toista voi lyödä syitä kyselemättä tai esittämättä, sitä asettaa itsensä atualalle.
Strange but not twisted

Mina

 • Aktiivinen
 • ****
 • Viestejä: 327
  • Profiili
Vs: Väkivalta ja siihen suhtautuminen
« Vastaus #3 : 14.12.07 - klo:11:50 »
Ehkä se on vaan siinä että joillain päässä kilahtaa kun saavat alkoholia, eli heille ei viina sovi sitten ollenkaan. Suurin syy siihen että ihmiset eivät tuollaisissa hakkaamistapauksissa mene väliin on uskoakseni juuri se ettei uskalleta. Jupellehan kävi juuri niin että sitten Jupea itseänsä hakattiin, vain sen takia että meni auttamaan. Itse menisin kyllä väliin jos tilanne sitä vaatisi, harvemmin missään baareissa etc käyn että mitään tällaisia tappeluitakaan ei ole vielä tullut. Eikä toivottavasti tulekaan
If only I had a heart it would break - Oh sure

 

Copyright © 2000 Juplin.net. All Rights Reserved. Design by Juplin.