Hyvää ruokaa

Aloittaja Nuubialainen Prinsessa, 25.08.07 - klo:18:43

« edellinen - seuraava »

Nuubialainen Prinsessa

Hei Floora,
löysin muutaman gluteenittoman ohjeen s-lehden välissä olleesta lehtisestä ja laitan ne tuohon siltä varalta, ettet ole sattunut jemmaamaan juuri tuota lehteä(sattuu olemaan vähän vanhempi lehtinen)..
                                          GLUTEENITON LEIPÄ

3 dl vettä
½ palaa hiivaa
½tl suolaa
1 rkl sokeria tai siirappia
1-2 tl kuminoita hienonnettuna
2 rkl öljyä
5dl gluteenitonta leipäjauheseosta ja
½dl perunasosejauhetta
tai
4-5dl gluteenitonta leipäjauheseosta ja
1dl maissisuurimoita

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Öljyä vuoka. Murenna hiiva veteen. Lisää mausteet ja sekoita, kunnes hiiva liukenee. Lisää öljy ja leipäjauhe ja valitsemasi muu leipäaines. Sekoita taikina ja kaada suoraan vuokaan. Taikina on melko löysää. Kohota se lämpimässä kaksinkertaiseksi, pistele ja kypsennä noin 30 minsaa. Jos haluat, voit sitä ennen ripotella pintaan vaikka auringonkukansiemeniä.

Mie uskon, että tuossa leipäohjeessa voi jättää nuo mausteet pois, jos ei tykkää kuminasta yms. mut tuossa on ainakin pohjaohje, jolla voi tehdä leivän. Mausta en sitten tiedä kun en oo kokeillu mitään näistä gluteenittomista ruuista.

                                                GLUTEENITTOMAT LIHAPULLAT JA KASTIKE

400g jauhelihaa
½sipulia hienonnettuna
1rkl öljyä
1 muna
2rkl perunasosejauhetta
2-3rkl maissitärkkelystä
2rkl Fibrex-kuitua
1tl suolaa
(Mausta mieleiseksi, mut tässä on mausteina: maustepippuri, valkopippuri, ripaus inkivääriä tai hiukan valkosipulia)
1dl vettä
2rkl ranskankermaa
3-4rkl ruohosipulia silputtuna
Paistamiseen:
2rkl öljyä

Kastike:
3dl paistinpannun siivilöityä huuhdelientä
3rkl Maizena suurustetta ruskeille kastikkeille ja keitoille
1 yrttiliemikuutio
suolaa, pippuria
2rkl ranskankermaa
(huom. jälleen omat mausteet jos haluaa)

Tehdään taikina perinteiseen tapaan, pyörittele pullat ja paista pannulla. Kun huuhtelet pannua kypsennyserien välissä, kerää huuhdeliemi talteen kastiketta varten. Huuhdeliemi siivilöidään ja suurustetaan maissisuurusteella ja maustetaan. Viimeisenä lisätään ranskankerma.

                                               GLUTEENITON TÄYTEKAKKUPOHJA

4 munaa
1½dl hienoa gluteenitonta leipäjauheseosta
½dl perunajauhoja
1tl leivinjauhetta


Pohja valmistetaan samalla tavoin kuin tavallinenkin sokerikakkupohja. Paistetaan 175 asteessa, uunin alaosassa 30-40 minsaa. Tuo paistoaikahan vaihtelee paistoastian mukaan, mutta senhän sie varmasti tiedätkin :)

Lapsissa asuu rakkaus.

"Suuret ajatukset seuraavat pienien perässä.
Ne uskaltautuvat esiin piiloistaan vain harvoin, ja tarvitsevat tuekseen suuren joukon pieniä ystäviään."

"Itselleen nauraminen on terapeauttista"

Floora

Oijoi! Kiitos ja syvä kumarrus :) aika moni gluteeniton kaupan leipä on gluteenittoman lisäksi myös sokeriton, mausteeton, maidoton, munaton ja mauton! Tästä syystä olen itse päättänyt leipoa omat leipäni.

Voisinkin tähän laittaa samalla anopilta saatu sunnuntainen lohiresepti :) aika oiva vaikkapa muusin kera.

Lohta sen verran kuin perhe syö (vuoallinen)
Sitruunapippuria, purjo, 2-4 herkkusientä
Smetanaa

Aseta lohi vuokaan ja sirottele sen päälle sitruunapippuria. Pilko herkkusienet ja purjo, kuullota niitä hetken paistinpannulla ja kaada sitten kalan päälle. Peitä sitten kaikki smetanalla ja paista uunissa 200 asteessa n. 40 min.

Helppoa ja hyvää :)
Strange but not twisted

Nuubialainen Prinsessa


Tuo herkkusieni kuulostaa hyvältä. Täytyykin kokeilla enskerralla kun teen uunilohta..nam.. :)
Lapsissa asuu rakkaus.

"Suuret ajatukset seuraavat pienien perässä.
Ne uskaltautuvat esiin piiloistaan vain harvoin, ja tarvitsevat tuekseen suuren joukon pieniä ystäviään."

"Itselleen nauraminen on terapeauttista"

Floora

Kjehheh! Taas on suomen kansallispöperöt haukuttu lyttyyn kansainvälisellä tasolla. Leipäjuusto, karjalanpiirakat ja mämmi ei ole aiemminkaan kelvannut ulkolaisille makujen maistereille joten miksi niitä edelleen syöttää kun ei niistä edelleenkään pidetä. Tietenkin se vähän loukkaa kun meidän ruoat haukutaan mutta rehellisesti, mämmi on aika pahaa.  Toisaalta, miksi niitä mämmejä ja muita pöperöitä pitää tunkea muille kun ei niistä iso osa suomalaisistakaan pidä? Miten olisi vaikkapa poronkäristystä, karjalanpaistia, muikkuja tai vaikkapa rieskaa "korrektilla" täytteellä? Kelpais paremmin minullekin :)

Sitten taas en tiedä kuinka paljon miehellä, joka tulee munuaispiirakoiden ja ankeriassoppien/-kastikkeiden kotimaasta, on varaa sanoa mitään. =D makuasioita kaikki tyynni!
Strange but not twisted

Nuubialainen Prinsessa

Miekin vähän naureskelin kun kuulin tuosta :)
Ei tosiaan ihme, jos ukkeli nyrpisti nenäänsä kun mämmiä maistoi*hih*

Mie oonkin usein miettinyt kun oon noita huippukokkeja katellu telkusta, et minkä takia juuri heidän ruokansa on mukamas niin erikoisia. Esimerkiksi, toiset tykkää puoliraa'asta lihasta ja toiset kypsästä, toiset rakastaa valkosipulia kun taas toiset vihaa sitä.. Miten joku voi sanoa, että vain jokin tietynlainen paikka ansaitsee michelin tähtiä? Makujahan on niin monia..

Ja kaikkein eniten ihmettelen niitä ravintoannoksia, joita telkussa kokataan, huh.. vähän masentas maksaa maltaita, jos vielä jäis nälkäkin mahanpohjaan..

Täytyy muuten myöntää, että en kyllä pistäis suuhuni mitään ankeriassoppaa, sisäelimistä puhumattakaan..*hyi*

Lapsissa asuu rakkaus.

"Suuret ajatukset seuraavat pienien perässä.
Ne uskaltautuvat esiin piiloistaan vain harvoin, ja tarvitsevat tuekseen suuren joukon pieniä ystäviään."

"Itselleen nauraminen on terapeauttista"

Floora

Niinpä! Ravintoloissa tuntuisi olevan se sääntö että mitä hienompi ja kalliimpi, sen pienemmät annokset puhumattakaan siitä että ne tulevat ihmeellisissä "esillepanoissa"! Oltiin kerran jossain hienossa hotellinravintolassa ja kun ruoka tuli, oli se jaettu kolmeen astiaan, liha lautasella, riisi kulhossa ja sopan-oloinen kastike toisessa ja sitten vain herneenvarsia päälle ni vooe ku näyttää hiaanolta. Ei tiennyt mistä aloittaa ja miten hitossa kaiken saa yhdisteltyä sikailematta! Sitten taas kun käy siinä paikallisessa pienravintolassa (syöttölässä) saa ihan mielettömän hyvää metsästäjänleikettä reilun annoksen, yhdellä lautasella, puolella rahalla tai "voileivän" jota ei edes jaksa syödä loppuun :)
Strange but not twisted

Floora

Joulumenyyy!!

Noniin te kaikki enemmän tai vähemmän joulusyömistä ja -ruokia harrastavat ihmiset, mikä on se jouluruoka? Joulupitojen ehdoton "must"?

Tänä jouluna olemme ihan vain kaksistaan viettämässä joulua mutta olemme kuitenkin kutsuneet kavereita piipahtamaan joten jotain tarjottavaakin olin ajatellut muun laittamisen ohella. Ajattelin lisäksi leipoa/valmistaa suurimman osan itse joten jos teillä on hyviä vinkkejä viihtyisään syöminkiin niin kakistakaahan ihmeessä :)
Strange but not twisted

Nuubialainen Prinsessa


Joulumenyy..tuota, tuota..
Mie luulen, että meidän jouluateria on aika perinteinen..

Joka vuotuinen perinne meidän perheessä on, että vähän ennen joulua leivotaan pipareita muksujen kanssa ja äitini kanssa ollaan tehty piirakoita kotipaikallani leivinuunissa. Leipomisesta tulee jouluiset tuoksut ja joulunodotuksen tunne :)

Isot rasiat lanttu- ja porkkanalaatikkoa ostetaan aina kaupasta valmiina koska olen sen suhteen vähän laiska, savulohi ollaan ostettu tai saatu muksujen isoenolta useana jouluna, suolalohta tai silliä on myös yleensä ollut, jotain salaattejakin ollaan tehty ja ostettu miten milloinkin--rosolli tehdään aina itse--, pienen karjalanpaistin teen joka joulu ja joulukinkkua ollaan paistettu yleensä vanhempieni leivinuunissa... Sähköuunissa paistettuna ei tule yhtä hyvää ruokaa :)

Eli joka vuosi joulunpyhinä syödään itsemme ihan ähkyyn ja maha venyy*irvistää*



Lapsissa asuu rakkaus.

"Suuret ajatukset seuraavat pienien perässä.
Ne uskaltautuvat esiin piiloistaan vain harvoin, ja tarvitsevat tuekseen suuren joukon pieniä ystäviään."

"Itselleen nauraminen on terapeauttista"

Mina

Meillä joulumenyy ollu aina se sama :) Eli kaikkia laatikoita (lanttu, peruna ja porkkana), sitten rosollia, mummin tekemää, haettu aina sen luota samalla ku käydään haudoilla, sitten rosollikastike, eli etikkakermaaahtoa joka usein myös värjätään jollain, en tiedä millä tummanvaaleanpunaiseksi, sitten on ollu jtn leikkelelautasia etc ja mulle on laitettu vasikanhyytelöä :) Namia. Ja tietty se kinkku on aina ollu, ilman kinkkua ei joulu ole joulu
If only I had a heart it would break - Oh sure

theevilone

Vaikka joulu jo meni, niin uusia varmaan vielä tulee. Meillä on kotona syöty - tai ainakin tarjottu - laatikoita, rosollia, kinkkua (valmis- ja itse tehtyä), kalkkunaa, perunoita (muusina tai keitettynä), lipeäkalaa, silakkajuttuja, lohia, savusiikaa, pipareita, torttuja, erilaisia kuivakakkuja, leipiä ja... ai joo, lihapullia kans. Ainakin nämä muistan. :p Sitten tietysti erilaisia kastikkeita ja salaatteja. Yleensä tehdään kaikki itse, kaloja saa tutuilta jos ei omiin verkkoihin ole tarttunut. Kalkkuna, kinkku ja lohi sentään kaupasta. :) Aika iso värkkääminen tahtoo olla aina, mutta silti pitää tehdä (taino, olla apuna. En taitaisi itse jaksaa tehdä lähellekään nuin paljoa ja kaikenlaista kun en mikään erityisen kova ruokaihminen ole). Joissakin paikoissa sitten on ollut erikseen kylmät, lämpimät syömiset, kalat ja salaatit. Joillain menee vähän yli kun tekevät aivan mielettömästi ruokaa. :p Sienisalaatti(miksi? En tiedä.), sinappi, rosolli, laatikot, kinkku ja lihapullat on aika ehdoton jouluna kuitenkin. :)
"Wise men don't need advice. Fools won't take one."

Mina

Nyt alko tehä mieli lihapullia, kiitti vaan theevilone :D
If only I had a heart it would break - Oh sure

Nuubialainen Prinsessa


Kesän herkkuja..kertokaapas, mikä on kesän mustherkku=)

Laitan tähän yhden näppärän, jonka pystyy ihan jokainen vääntämään ilman tuskanhikeä.

           
Kaupasta saa valmiin täytekakku tai torrtupohjan (vaahtotaikinapohja)
Yksi iso purkillinen jääkaappikylmiä Dole hedelmiä (guavaa, ananasta ja papayaa)
Pieni maustettu vaniljarahka purkki
Pieni kermapurkki (olikohan se 2dl)
Rasiallinen tuoreita suomalaisia mansikoita

Valmistus:
Valmis pohja kastellaan hedelmäpurkin mehulla sopivan kosteaksi.
Pohjan päälle laitetaan hedelmänpalat tasaisesti.
Vatkataan kerma kuohkeaksi vaahdoksi ja lisätään siihen sitten tuo vaniljarahka.
Kaadetaan kermarahkaseos tasaiseksi kerrokseksi hedelmien päälle.
Koristellaan tuoreilla mansikoilla(huom. kannattaa käyttää kaikki mansikat)

Annetaan kakun kostua muutama tunti jääkaapissa.

Tätähän voi tehdä erillaisilla hedelmillä ja marjoilla ja rahkoilla, mutta suosittelen lämpimästi tuota dolen hedelmäpurkkia. Ne hedelmät sulaa suuhun:)

Lapsissa asuu rakkaus.

"Suuret ajatukset seuraavat pienien perässä.
Ne uskaltautuvat esiin piiloistaan vain harvoin, ja tarvitsevat tuekseen suuren joukon pieniä ystäviään."

"Itselleen nauraminen on terapeauttista"

Mina

Uu, kuulostaapa naminamilta.. Niille jotka grillaa seuraavanlainen ohje:

Isoja herkkusieniä
Maustettua tuorejuustoa
Pekonia

Eli sienestä sisusta irti, tuorejuusto sinne, ja pekoni siihen kylkeen ja eikun grillille paistumaan.. Maistuu kuulemma todella hyvältä, en ole itse koskaan uskaltanut maistaa, perhe tykkää todella paljon
If only I had a heart it would break - Oh sure

Floora

Lainaus käyttäjältä: Mina - 30.06.08 - klo:01:50
Uu, kuulostaapa naminamilta.. Niille jotka grillaa seuraavanlainen ohje:

Isoja herkkusieniä
Maustettua tuorejuustoa
Pekonia

Eli sienestä sisusta irti, tuorejuusto sinne, ja pekoni siihen kylkeen ja eikun grillille paistumaan.. Maistuu kuulemma todella hyvältä, en ole itse koskaan uskaltanut maistaa, perhe tykkää todella paljon

TOIMII!! Ehdoton grillisuosikkini! Tuorejuustoon voi vieläpä sekoittaa pieniä kinkun tai paprkan palasia tai tuoretta ruohosipulia/basilikaa mitä tahansa vain keksiikin ja ai että on hyvää!!

Vartaat ovat myös suurta herkkuani :) nautaa, sikaa, sieniä, paprikaa, ananasta, tomaattia, maissia, you name it ja ai että on hyvää! Ei se makkarakaan huonoa ole ja ehdoton kesäsuosikki - Jäätelöjälkkärit!

Hyi kauhee et tuli nälkä... eikä tänää pääse edes kunnon lounaalle :(
Strange but not twisted

Mina

Uuuu, vartaat!! Nyt tuli himo :D
If only I had a heart it would break - Oh sure